Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
[...] dla organizmu, ale nie zawsze tak jest. Dieta roślinna również może być mocno przetworzona, bogata w szkodliwe składniki, a dieta zawierająca chude mięso i ryby z dobrego źródła wcale nie musi być zła. Mniej istotne jest, jaki system żywienia stosujemy, istotna jest jakość i pochodzenie tego, co jemy. „Wegetarianizm gwarantuje utratę wagi” [...]
[...] mięśnie szkieletowe podczas stresu (jakim jest operacja, trening itd.) i silnie stymulują syntezę białek. Ponadto są prekursorami endogennej syntezy glutaminy, głównego źródła energii dla enterocytów (komórek jelit). Białko serwatkowe zostało również opisane jako doskonałe źródło cysteiny, prekursora syntezy glutationu, który działa jako [...]
Wielu osobą towarzyszą mniej przyjemne objawy po zjedzeniu określonych pokarmów. Może to być nietolerancja pokarmowa, która stanowi wśród naszego społeczeństwa coraz częstszy problem. Najczęstszymi winowajcami są laktoza, gluten i białka występujące w produktach mlecznych. Te nietolerancje, w przeciwieństwie do alergii, nie powodują reakcji [...]
Dostarczenie do organizmu skoncentrowanej dawki bioaktywnych peptydów kolagenowych nigdy jeszcze nie było tak łatwe i przyjemne. Nie trzeba już gotować 9-godzinnych bulionów ani jeść ryb z ościami, gdyż sięgnąć można po napój w puszce, który ma unikalny, orzeźwiający smak, a także skład wielokierunkowo odżywiający organizm. Skład napoju [...]
[...] porównywalnie. Kolejne przykłady – większość ludzi, z którymi rozmawiałem wierzy, iż zdrowy jest alkohol, gdyż uzyskują go sami w domu. Tymczasem niezależnie od źródła i niezależnie, czy w postaci wina, piwa, wódki, nalewki czy koniaku, etanol jest równie szkodliwy dla zdrowia i sprzyja kancerogenezie, niszczy też wszystkie narządy. [...]
Istnieje kilka rodzajów wirusa grypy. Grypa typu A występuje najczęściej, druga w kolejności jest grypa typu B. Oba są wysoce zaraźliwe i mają dość podobne objawy. Jak można zmniejszyć objawy grypy w domowych warunkach? pić dużo płynów odpoczywać w razie konieczności brać leki bez recepty takie jak ibuprofen lub paracetamol, aby złagodzić ból. [...]
Kolagen należy do białek, które w organizmie człowieka występują w bardzo dużych ilościach. Buduje on tkanki łączne, w tym: ścięgna, więzadła, skórę i mięśnie. Jego główną funkcją jest dbanie o wytrzymałość poszczególnych struktur naszego ciała, jak elastyczność skóry czy wytrzymałość kości. Podsumowanie Zastosowanie kolagenu w diecie sportowca [...]
W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]
Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]
Postanowiłaś jeść zdrowo i oczyściłaś swoją dietę z produktów przetworzonych. Jesz dużo owoców, warzyw, chudego mięsa, jaj i nabiału oraz zdrowych tłuszczów. Jesteś na bardzo dobrej drodze. Twój organizm jest dobrze odżywiony, twoje samopoczucie znacznie się poprawiło, jednak waga nie spada? Co to wszystko znaczy? Nawet, jeśli dokonujesz dobrych [...]
Żeby zdrowo jeść, nie trzeba wcale wielkich wyrzeczeń, wysiłku czy nawet specjalistycznej wiedzy. Łatwo jest wzbogacić swoją dietę o odżywcze produkty. Należy uwzględnić warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze itp. Wszystkie te produkty są łatwo dostępne, a i świadomość społeczeństwa jest na tyle duża, że nie jest to wcale takie [...]
Po raz kolejny muszę podziękować moim Czytelnikom! Jesteście inspiracją do tworzenia nowych wpisów! Tym razem motywacją do napisania tego artykułu było zapytanie zadane pod publikacją o tytule: Brak śniadania a budowa większych mięśni. Co jeszcze można zrobić? Dodatkowo korzystne będzie spożycie (jeśli to możliwe i Twoja dieta to dopuszcza) [...]
Niezależnie od tego, czy odchudzasz się dla zdrowia, czy osobistych preferencji sylwetkowych, tłuszcz na brzuchu to spore wyzwanie i jedna z pierwszych rzeczy, których chciałybyśmy się pozbyć. Obowiązkowe artykuły do przeczytania Czy koktajle proteinowe pomagają schudnąć i stracić tłuszcz z brzucha? Forma plażowa dla nastolatki - jak wyglądać [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
[...] w wielu przemianach metabolicznych. Budują one struktury układu nerwowego oraz mają znaczenie w kontekście wchłaniania witamin A, D, E i K. W HUMMY wykorzystano naturalne źródła tłuszczów między innymi orzechy i nasiona, które dostarczają zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych szczególnie omega-3, 6 i 9. Dodatkowo w posiłkach tych [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru tauryny, czyli aminokwasu zawierającego w składzie swojej molekuły atom siarki. Tauryna jest szeroko rozpowszechniona w królestwie zwierząt i występuje w stosunkowo wysokich stężeniach we wszystkich tkankach ssaków i [...]
Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety i sytuacja nie uległa zmianie od kilkunastu lat. Kreatyna to związek guanidynowy syntetyzowany z aminokwasów: argininy, glicyny i metioniny. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Uznaje się, że dawkowanie tauryny jest skuteczne w dawce ~ 1–3 g dziennie, gdy [...]
Wysoko przetworzona żywność, choć niezdrowa, to jednak jest obecna w życiu większości z nas. I choć zaleca się jej ograniczanie do minimum, to i tak każdy z nas raz na jakiś czas po coś takiego sięga. Wystarczy mieć podbramkową sytuację np. brak czasu, pustka w sklepie i burczenie w brzuchu. Takie jednorazowe wyskoki każdemu można wybaczyć, choć [...]